Σωτηρία Παπαλουκά

Papalouka Sotiria

Γεννήθηκα το 1967 στην Αθήνα όπου και ζω μέχρι σήμερα. Είμαι παντρεμένη και έχω ένα γιό. Είχα τη μεγάλη τύχη ως παιδί να βιώσω μοναδικές εμπειρίες επαφής με τη φύση κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών σε ένα μικρό χωριό της Ευρυτανίας. Η αρμονία, η γαλήνη, οι αλλαγές ως αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας, το ελεύθερο παιχνίδι και η εξερεύνηση με συνομήλικους, πιστεύω ότι έπαιξαν μεγάλο ρόλο στις ιδέες, τις αντιλήψεις και τις επιλογές μου.

Το ενδιαφέρον μου για θέματα αποκλεισμού και διακρίσεων και η αναζήτηση των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και το ξεδίπλωμα του ανθρώπινου δυναμικού μετά από τραυματικές εμπειρίες, με οδήγησαν στις σπουδές για τον άνθρωπο.

Επιπλέον η πεποίθησή μου ότι το ατομικό και το κοινωνικό αλληλοδιαμορφώνονται, επηρέασε τις επαγγελματικές μου επιλογές και τον εμπλουτισμό της εκπαίδευσής μου μέχρι σήμερα.

Με ενδιαφέρει πολύ η πολλαπλή σύνδεση νου, σώματος και πνεύματος και ο τρόπος που μια πιο λειτουργική σύνδεση και αλληλεπίδρασή τους μας βοηθάει να ζήσουμε, τόσο ως άτομα όσο και ως κοινωνία, με δημιουργικότητα, κατανόηση, σεβασμό, αποδοχή και Αγάπη.

Είμαι απόφοιτη της κατεύθυνσης Ψυχολογίας του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από τα 1998 ως το 2008 εκπαιδεύτηκα στη Συστημική Θεραπευτική προσέγγιση,Οικογενειακή Θεραπεία στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ) στα εξής πεδία:

  • θεραπευτική ομάδα
  • Γενεόγραμμα -μελέτη της οικογένειας καταγωγής
  • θεραπεία ομάδας ζευγαριών
  • συντονισμός ομάδων
  • Συστημικό σκέπτεσθαι.

Έχω ολοκληρώσει τη διετή εκπαίδευση για σύμβουλους τοξικοεξάρτησης που υλοποίησε το University of California σε συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α) και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Διοίκηση και τον Κοινωνικό Σχεδιασμό στον τομέα της τοξικοεξάρτησης που υλοποίησε το ΚΕ.Θ.Ε.Α σε συνεργασία με το University of California και το Boston College.

Έχω εκπαιδευτεί ως συντονίστρια στις Σχολές Γονέων με το εξελικτικό σύστημα της Μ. Χουρδάκη.

Από το 2009 μέχρι το 2016 συνέχισα την εκπαίδευσή μου και τη διεύρυνση των εμπειριών μου μέσα από σεμινάρια που οργανώνει το Process Work στην Ελλάδα.

Τα όνειρα, οι συγκρούσεις, τα σωματικά συμπτώματα, οι κρίσεις πανικού, η διεργασία ομάδων ήταν τα κυριότερα θέματα των σεμιναρίων. Το 2016 συμμετείχα και ολοκλήρωσα το πρώτο έτος εκπαίδευσης σε αυτή την προσέγγιση.

Το 2013 εκπαιδεύτηκα στην Ανθοθεραπεία με τα Ανθοϊάματα Μπαχ στο εκπαιδευτικό κέντρο Natural Health Science. Ως πιστοποιημένη θεραπεύτρια για τα ανθοϊάματα Μπαχ τα αξιοποιώ στη θεραπευτική εργασία μου με τους ανθρώπους.

Από τον Μάρτιο του 2017, εκπαιδεύομαι στη Σωματική Ψυχοθεραπεία στο Ελληνικό Κέντρο Βιοσύνθεσης. Η μεγάλη σύνδεση της προσωπικής και επαγγελματικής μου εξέλιξης με τη θεωρία και την πρακτική που συμπεριλαμβάνονται στο πενταετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Βιοσύνθεσης, με παρακίνησαν να ξεκινήσω αυτό το νέο ταξίδι που πιστεύω βαθιά ότι μπορεί να προσφέρει υποστήριξη, θεραπεία, εξέλιξη.

Το 1992 συμμετείχα σε ετήσια αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Λενινακάν της Αρμενίας με στόχο την οργάνωση και υλοποίηση παρέμβασης σε ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Στη συνέχεια εργάστηκα στο Κοινωνικό Εργαστήρι Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Κυκλάδων οργανώνοντας σεμινάρια για γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους.

Από το 1996 ως το 2005 εργάστηκα στο θεραπευτικό πρόγραμμα Παρέμβαση του ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Το μεγαλύτερο διάστημα, από το 1998 ως το 2005, ήμουν υπεύθυνη για τη λειτουργία του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης του προγράμματος Παρέμβαση παρέχοντας υπηρεσίες στους χρήστες και τις οικογένειές τους.

Από το 2007 εργάζομαι ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος οικογένειας παρέχοντας συνεδρίες (ατομικές, ζεύγους, οικογένειας) δια ζώσης και εξ αποστάσεως (skype) όπως επίσης σχεδιάζοντας και υλοποιώντας σεμινάρια.

Συνεχίζω να ενημερώνομαι για τις επιστημονικές εξελίξεις στην ψυχολογία και σε άλλα επιστημονικά πεδία μέσα από σεμινάρια και συνέδρια.

Επίσης, έχω εκπαιδευτεί στο παραδοσιακό thai massage στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής , στο thai yoga massage στο Ghyta yoga school, στη ρεφλεξολογία για την αντιμετώπιση του άγχους στο εκπαιδευτικό κέντρο Natural Health Science.

Απολαμβάνω να αφιερώνω χρόνο στην πεζοπορία, τη yoga, τη μουσική, τα λουλούδια, το διάβασμα, το χορό, την οικογένεια και τους φίλους μου.

Είμαι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδας (ΕΕΨΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ), της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και του European Association for Counseling.