Tίνα Λυγδοπούλου

Lygdopoulou Tina

Εργάζομαι ως αφηγήτρια, κοινωνική επιστημόνισσα και θεραπεύτρια. Κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής μου δραστηριοποιήθηκα στον περιβαλλοντικό χώρο και αργότερα στον κοινωνικό – είτε επαγγελματικά, είτε ακτιβιστικά. Το να αντικρύζω τον εαυτό μου υπό την οπτική αυτών των τριών ταυτοτήτων σήμαινε για μένα μια υβριδική αίσθηση του εαυτού και πάντα μου φαινόταν δύσκολο να απαντήσω την ερώτηση για το ποιά είμαι σε μία και μόνο πρόταση. Επίσης, παθιάζομαι με τη φύση και την τέχνη, εντάσσοντάς τις στην εργασία μου και την καθημερινότητά μου με τρόπο που δημιουργεί ενδιάμεσους χώρους, ουδέποτε σαφώς οριοθετημένους.

Από το 2016 προσκαλώ τους κήπους σε δράσεις ψυχοκοινωνικής παρέμβασης (και το αντίθετο), ενώ κατά την περίοδο αυτή εξερευνώ τις έννοιες των ήμερων, αλλά και αδάμαστων κήπων, ως χώρους θεραπείας και αυτογνωσίας.

Πιο συγκεκριμένα όμως:

Αρχικά σπούδασα κοινωνικές επιστήμες (Open University) και αργότερα έκανα ένα μεταπτυχιακό στην εφαρμοσμένη ψυχολογία (Msc, πανεπιστήμιο Robert Gordon στο Aberdeen), το οποίο ολοκληρώθηκε με μια ερευνητική εργασία για τους τρόπους με τους οποίους η συμμετοχή στο κίνημα αστικής καλλιέργειας της Αθήνας καθόρισε ταυτότητες και σχέσεις (τίτλος:  “We were the seeds: relationships & identities within the urban cultivation movement of Athens”). Λίγο αργότερα ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου στις μεταμοντέρνες συστημικές θεραπείες στο Κέντρο Bienestar, ενώ είμαι μέλος του Συλλόγου Ψυχολόγων της Μεγάλης Βρετανίας (GMBPsS), καθώς και εγκεκριμένη σύμβουλος των ανθοϊαμάτων Μπαχ (BFRP). Έχω εκπαιδευτεί ως συντονίστρια ομάδων στη μεθοδολογία Work That Reconnects (οικολογική ενσυναίσθηση), ενώ κατά το παρελθόν παρακολούθησα σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Προσανατολισμένη στη Διεργασία Ψυχολογία (Process Oriented Psychology), αλλά και μια σειρά προσεγγίσεων εναλλακτικής καλλιέργειας που συνδύαζαν το περιβαλλοντικό με το κοινωνικό. Αυτή την περίοδο εμβαθύνω στη θεραπευτική χρήση των βοτάνων, σπουδάζοντας με υποτροφία στο Chestnut School of Herbal Medicine. Γηράσκω αεί διδασκόμενη δηλαδή.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής μου δράσης, εστίασα σε ζητήματα κοινωνικού αποκλεισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε προσεγγίσεις εργασίας εκτός δομής (outreach), αλλά και εφαρμογές της τέχνης ως μορφές κοινωνικής παρέμβασης με ιδιαίτερη έμφαση στην αφήγηση και τη ζωγραφική.

Έχω συνεργαστεί μεταξύ άλλων με: το Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας, τη Greenpeace, την Άρσις, την Terre des hommes (Tdh), την International Rescue Committee (IRC), το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), τη Διοτίμα, το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), το Αθηναϊκό Κέντρο Μελετών του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ), την Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση, το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, το Μπενάκειο Παιδικό Ίδρυμα Κηφισιάς, το Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών και τις Εκδόσεις Ερευνητές.

Μεταφράζω κείμενα από και προς τα αγγλικά ή τα γερμανικά στα ελληνικά, ενώ παράλληλα έχω συμμετάσχει σε ποιοτικές κοινωνικές έρευνες. Εγχειρίδια που έχω συγγράψει ατομικά ή σε συνεργασία και απευθύνονται σε κοινωνικούς επιστήμονες/ κοινωνικές επιστημόνισσες συμπεριλαμβάνουν:

  • «Η Δράση ως Αφετηρία Αναστοχασμού: Συμπεράσματα & Προτάσεις Βάσει Υλοποιημένων Σχεδίων Δράσης Γυναικείων & Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων [που εστιάζουν στα ανθρώπινα δικαιώματα]»
  • Δευτερογενής Έρευνα Καλών Πρακτικών Ένταξης Μεταναστριών (με έμφαση στο φύλο) Εντός της Μεσογείου
  • «Οδηγός Συμβουλευτικής Υποστήριξης & Επαγγελματικής Συμβουλευτικής Ευπαθών & Κοινωνικά Αποκλεισμένων Ομάδων»
  • «Εκπαιδευτικό Πακέτο για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Κοινωνικών Επιστημόνων σε Θέματα Κοινωνικού Αποκλεισμού & Ένταξης των Ρομά με Έμφαση στην Κοινωνική Οικονομία & την Ανακύκλωση Υλικών Συσκευασίας»
  • «Ανάπτυξη Μεθοδολογίας Εντοπισμού & Προσέγγισης Κοινωνικά Ιδιαίτερα Ευπαθών Μελών των ΕΚΟ & Πιλοτική Εφαρμογή του Εργαλείου»