Ελένη Χριστοφοράτου

Christoforatou Eleni

Είμαι βοτανοθεραπεύτρια και κατοικώ στο νησί της Κέρκυρας για πάνω από είκοσι χρόνια. Η ομορφιά της κερκυραϊκής φύσης οδήγησε τα βήματα μου σε μία ζωή κοντά στις κοινότητες των άγριων φυτών του νησιού. Για πάνω από δέκα χρόνια, διδάσκω για τα βότανα, κάνω περιπάτους γνωριμίας των φυτών που ζουν πλάι μας, μαζεύω βότανα και φτιάχνω όλων των ειδών τις παρασκευές με υλικά από τη φύση.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων είχα την ευκαιρία να υπάρξω μαθήτρια πολλών σημαντικών Αμερικανών βοτανοθεραπευτών. Αποφοίτησα από τη σχολή Chestnut School of Herbal Medicine, όπου σπούδασα με υποτροφία, ολοκληρώνοντας τις σειρές μαθημάτων “Herbal Medicine Making” και “Herbal Immersion Course”. Συνέχισα τις σπουδές μου στη σχολή του David Winston Center for Herbal Studies (Κέντρο Σπουδών στη Βοτανοθεραπεία), όπου πήρα το πτυχίο μου μετά από ένα δίχρονο πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Κλινική Βοτανοθεραπεία και το ετήσιο πρόγραμμα περαιτέρω εξειδίκευσης για τους αποφοίτους της σχολής.

Υπήρξα ιδρύτρια και συντονίστρια του πρώτου στην Ελλάδα παραρτήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Herbalists Without Borders (Βοτανοθεραπευτές Χωρίς Σύνορα). Το παράρτημά μας είχε σαν στόχο την εκπαίδευση των κατοίκων της Κέρκυρας σε σχέση με την βοτανοθεραπεία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ενσωματώσουν τα βότανα στην καθημερινότητά τους.

Έχω αφιερώσει σημαντικό μέρος της δουλειάς μου στην προσπάθεια καταγραφής και διάσωσης των μεθόδων παραδοσιακής βοτανοθεραπείας της Κέρκυρας. Ένα μέρος της προσωπικής μου έρευνας υπάρχει δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα μου «Άνθρωποι και Φυτά στο νησί της Κέρκυρας: Μία διαχρονική σχέση»: www.corfuherbs.com/en/home. Το υλικό είναι διαθέσιμο δωρεάν σε όλους/ες σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου.

Σαν μέλος του Διοικητικού του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Κέρκυρας δουλεύω για την ανάπτυξη της συλλογής βιβλίων «Η Βιβλιοθήκη της Φύσης», η οποία είναι διαθέσιμη για το κοινό στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας και περιλαμβάνει οδηγούς αναγνώρισης άγριας ζωής και βιβλία στα ελληνικά και τα αγγλικά για τα μανιτάρια, τα βότανα, τα πουλιά και όλα όσα απαρτίζουν το φυσικό κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε.