Σοφία Σαρακενίδου

Sarakenidou Sofia

Είμαι παιδαγωγός πρώιμης παιδικής ηλικίας και ψυχολόγος, ενώ εργάζομαι με παιδιά από το 2006. Έχω εκπαιδευτεί στη Μοντεσσοριανή προσέγγιση για παιδιά ηλικίας 3-6 ετών και μου αρέσει να παρουσιάζω τη φιλοσοφία αυτή σε ομάδες γονέων και εκπαιδευτικών.

Από το 2015 μέχρι το 2023 ήμουν μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του Μικρού Δέντρου στη Θεσσαλονίκη, ενός αυτοοργανωμένου παιδαγωγικού εγχειρήματος το οποίο εφαρμόζει τις αρχές της ελευθεριακής παιδείας και της βιωματικής μάθησης. Μέρος της δράσης μου στην ομάδα αυτή ήταν η οργάνωση ετήσιων σεμιναρίων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών προσχολικής ηλικίας πάνω στη Μοντεσσοριανή προσέγγιση για παιδιά 3-6 ετών.

Παράλληλα με την ενασχόλησή μου με την εκπαίδευση, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ επίσης εκπαιδεύτηκα πάνω στις μεταμοντέρνες συστημικές θεραπευτικές προσεγγίσεις στο Κέντρο Bienestar.

Την περίοδο αυτή ζω σε ένα χωριό της Ξάνθης, σε μία προσπάθεια επανασύνδεσης με τη φύση και ενασχόλησης με την κηπουρική, ενώ παράλληλα εργάζομαι με παιδιά και ομάδες ενηλίκων και πραγματοποιώ το μεταπτυχιακό μου στην εφαρμοσμένη αναπτυξιακή ψυχολογία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.