Tίνα Λυγδοπούλου

Lygdopoulou Tina

Εργάζομαι ως θεραπεύτρια και αφηγήτρια. Κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής μου δραστηριοποιήθηκα στον περιβαλλοντικό χώρο και αργότερα στον κοινωνικό – είτε επαγγελματικά, είτε ακτιβιστικά. Το να αντικρύζω τον εαυτό μου υπό την οπτική πολλαπλών ταυτοτήτων σήμαινε για μένα μια υβριδική αίσθηση του εαυτού και πάντα μου φαινόταν δύσκολο να απαντήσω την ερώτηση για το ποιά είμαι σε μία και μόνο πρόταση.

Παθιάζομαι με τη φύση και την τέχνη, εντάσσοντάς τις στην εργασία μου (ατομικές και ομαδικές συνεδρίες), αλλά και την καθημερινότητά μου με τρόπο που δημιουργεί ενδιάμεσους χώρους, ουδέποτε σαφώς οριοθετημένους.

Αρχικά σπούδασα κοινωνικές επιστήμες (Open University) και αργότερα έκανα ένα μεταπτυχιακό στην εφαρμοσμένη ψυχολογία (Msc, πανεπιστήμιο Robert Gordon στο Aberdeen), το οποίο ολοκληρώθηκε με μια ερευνητική εργασία για τους τρόπους με τους οποίους η συμμετοχή στο κίνημα αστικής καλλιέργειας της Αθήνας καθόρισε ταυτότητες και σχέσεις (τίτλος:  “We were the seeds: relationships & identities within the urban cultivation movement of Athens”).

Ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου στις μεταμοντέρνες συστημικές θεραπείες στο Κέντρο Bienestar, ενώ είμαι μέλος του Συλλόγου Ψυχολόγων της Μεγάλης Βρετανίας (GMBPsS), καθώς και εγκεκριμένη σύμβουλος των ανθοϊαμάτων Μπαχ (BFRP). Παράλληλα, στο πλαίσιο των πνευματικών θεραπειών, από το 2007 ασκώ την κοσμοενεργητική ως μια ολιστική θεραπεία για το νου, την ψυχή και το σώμα (βλ. Σχολή Κοσμονεργητικής του Εμίλ Μπαγκίροβ – τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασσικής Κοσμοενεργητικής και κατ’ επέκταση μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 2009 – υπό την εποπτεία και διδασκαλία της Λαρίσας Σαμπάνοβα).

Έχω εκπαιδευτεί ως συντονίστρια ομάδων στη μεθοδολογία Work That Reconnects (οικολογική ενσυναίσθηση), ενώ από το 1996 μέχρι το 2012 παρακολούθησα σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Προσανατολισμένη στη Διεργασία Ψυχολογία (Process Oriented Psychology) με έμφαση στην επίλυση συγκρούσεων, τη διεργασία ομάδας και την εργασία με τα όνειρα και το σώμα, αλλά και τη συστημική ψυχοθεραπεία (ΑΚΜΑ – Αθηναϊκό Κέντρο Μελετών του Ανθρώπου) εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στα πεδία της ομαδικής διδακτικής θεραπείας και του γενεογράμματος. Αυτή την περίοδο εμβαθύνω στη θεραπευτική χρήση των βοτάνων, σπουδάζοντας με υποτροφία στο Chestnut School of Herbal Medicine. Γηράσκω αεί διδασκόμενη δηλαδή.

Από το 2016 προσκαλώ τους κήπους σε δράσεις ψυχοκοινωνικής παρέμβασης (και το αντίθετο), ενώ κατά την περίοδο αυτή εξερευνώ τις έννοιες των ήμερων, αλλά και αδάμαστων κήπων, ως χώρους θεραπείας και αυτογνωσίας, αλλά και μια σειρά προσεγγίσεων εναλλακτικής καλλιέργειας που συνδυάζουν τη φύση με τα ανθρώπινα συστήματα.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής μου δράσης, εστίασα σε ζητήματα κοινωνικού αποκλεισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε προσεγγίσεις εργασίας εκτός δομής (outreach), αλλά και εφαρμογές της τέχνης ως μορφές κοινωνικής παρέμβασης με ιδιαίτερη έμφαση στην αφήγηση και τη ζωγραφική.

Έχω συνεργαστεί μεταξύ άλλων με: το Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας, τη Greenpeace, την Άρσις, την Terre des hommes (Tdh), την International Rescue Committee (IRC), το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), τη Διοτίμα, το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), το Αθηναϊκό Κέντρο Μελετών του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ), την Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση, το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, το Μπενάκειο Παιδικό Ίδρυμα Κηφισιάς, το Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών και τις Εκδόσεις Ερευνητές.

Ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για τη σύζευξη μεταξύ θεωρίας και πρακτικής μέσω της ποιοτικής κοινωνικής έρευνας κι έχω συγγράψει ατομικά ή σε συνεργασία μια σειρά εγχειριδίων που απευθύνονται σε κοινωνικούς επιστήμονες/κοινωνικές επιστημόνισσες διαφορετικών ειδικοτήτων, εστιάζοντας στη συμβουλευτική αλλά και τη μεθοδολογία ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων.