Η φύση στη συμβουλευτική ατόμων και ομάδων

Το Κέντρο Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής (Κε.Συ.Θε.Σ.) σε συνεργασία με τον Κήπο – Εργαστήρι για την Αυτογνωσία και το Ευ Ζην σας προκαλούν σε ένα εκπαιδευτικό, βιωματικό σεμινάριο για το ρόλο της φύσης στη συμβουλευτική ατόμων κι ομάδων.

Λίγα λόγια παραπάνω

Συχνά αναφερόμαστε στη φύση – ή πιο “τεχνοκρατικά” στο περιβάλλον – ως κάτι κάπου εκεί έξω. Αυτό το “κάτι” μπορεί να μας αρέσει ή όχι, να το παρατηρούμε ανά πάσα στιγμή με ενδιαφέρον ή να περνά απαρατήρητο, να μας προβληματίζει ή να μας ευχαριστεί, να μας φοβίζει ή να μας παθιάζει (ή και όλα τα παραπάνω μαζί). Πλην όμως η φύση, πέρα από μια πραγματικότητα γύρω μας, αποτελεί παράλληλα μια εσωτερική κατάσταση συνείδησης, αλλά και αναπόσπαστο τμήμα πολλαπλών συστημάτων σχέσεων, εντός των οποίων οι άνθρωποι και οι μη άνθρωποι αναπτύσσονται, αλληλεπιδρούν και αλληλοδιαμορφώνονται δημιουργικά.

Έτσι, η συγκεκριμένη ενότητα επιδιώκει να καταστήσει εμφανή το ρόλο της φύσης στη ζωή μας – ως τμήμα των αφηγήσεών μας για τον εαυτό μας και τον τόπο μας, αλλά και εντός του ευρύτερου δικτύου διαπροσωπικών σχέσεων που συνδιαμορφώνουν το βίο μας. Επίσης, επιδιώκει να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η φύση έρχεται να συμπληρώσει ως εσωτερικευμένη διεργασία και εσωτερικό πεδίο τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους κατανοούμε εν γένει τον εαυτό μας.

Έμφαση εδώ θα δοθεί σε έννοιες όπως η βιοφιλία, ο εκτεταμένος εαυτός, το ολογραφικό σύμπαν, οι οικολογικές ταυτότητες και – με βάση την επικαιρότητα – του περιβαλλοντικού τραύματος. Θα εργαστούμε βιωματικά: ατομικά, σε δυάδες/τετράδες, στην ολομέλεια.

Η συγκεκριμένη ενότητα βρίσκει εφαρμογές στο ψυχοθεραπευτικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό πεδίο. Θα εστιάσουμε κατά κύριο λόγο σε θεραπευτικές ομάδες/ ομάδες συμβουλευτικής/ ομάδες κοινωνικής παρέμβασης. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους/ες εργάζονται (ή θέλουν να εργαστούν) με άλλους ανθρώπους και ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν το ρόλο της φύσης στις ανθρώπινες ζωές και κοινότητες.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο αποτελεί μια πρώτη εισαγωγή στο θέμα, υπό τη μορφή ευαισθητοποίησης, και διεξάγεται από τον Κήπο σε συνεργασία με το Κε.Συ.Θε.Σ.

Πρακτικές λεπτομέρειες

Ημερομηνίες διεξαγωγής : 10-12 Νοεμβρίου 2023 (Παρασκευή 18:00-21:00, Σάββατο 10:00-18:00 και Κυριακή 10:00-14:00)

Διάρκεια : 15 ώρες.

Μέγιστος αρ. συμμετεχόντων : 20 άτομα.

Τρόπος συμμετοχής : Αποκλειστικά δια ζώσης

Διδάσκουσα : Τίνα Λυγδοπούλου (Κήπος – Εργαστήρι για την Αυτογνωσία & το Ευ Ζην).

Χώρος διεξαγωγής : Κε.Συ.Θε.Σ. (Κέντρο Συστημικής Θεραπείας & Συμβουλευτικής, Ελένης Ζωγράφου 1 & Δωδώνης 14, Ιωάννινα, 1ος όροφος).

Κόστος : 120 ευρώ – παρέχεται έκπτωση 10% σε φοιτητές/ριές. Ειδική έκπτωση στους/ στις εκπαιδευόμενους/ες του Κε.Συ.Θε.Σ.

Για πληροφορίες ή κράτηση θέσης παρακαλούμε επικοινωνείστε με το τηλέφωνο 2651070434 και την ηλεκτρονική διεύθυνση kesythes@gmail.com. Μπορείτε επίσης να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής εδώ: https://forms.gle/3fdvFyR7PE1341Nc6

Σημείωση: Θα ξεκινάμε (και θα τελειώνουμε) ακριβώς στην ώρα μας. Επίσης, επειδή το σεμινάριο είναι βιωματικό, φορέστε άνετα ρούχα που σας επιτρέπουν να κάτσετε κάτω και δε φοβάστε μη λερωθούν. Καιρού επιτρέποντος, ενδέχεται τμήμα του σεμιναρίου να πραγματοποιηθεί εκτός γραφείου (κάπου στην πόλη).