η Μοντεσσόρι στον Κήπο

Πολλές από τις αρχές του Συστήματος Μοντεσσόρι δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά νηπιαγωγείου, αλλά εντάσσονται και στην εργασία με μεγαλύτερες ηλικίες. Άρα, η Μοντεσσοριανή φιλοσοφία αφορά τόσο εκπαιδευτικούς ή/και κοινωνικούς επιστήμονες, όσο και γονείς.

Μεταξύ άλλων, η Μοντεσσοριανή φιλοσοφία υποστηρίζει τη μάθηση μέσω της φύσης προσεγγίζοντάς την με σεβασμό, αναγνωρίζοντας τη σημασία της στην ανάπτυξη της αυτονομίας, αλλά και των ψυχοσυναισθηματικών και αισθητηριοκινητικών δεξιοτήτων, όπως επίσης και ως ένα σημαντικό πλαίσιο κατανόησης και νοηματοδότησης του κόσμου. Πάνω απ’ όλα όμως, βλέπει τη φύση ως μια πρακτική ελπίδας και φροντίδας, η οποία εμπνέει δέος και διδάσκει το σεβασμό προς όλες τις μορφές ζωής.

Βασικές ενότητες διδασκαλίας συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις αρχές του Συστήματος Μοντεσσόρι και πιο ειδικά τις αρχές οργάνωσης ενός περιβάλλοντος δραστηριοτήτων, την έννοια της φύσης – ανθρωπογενούς ή “άγριασ” – ως πεδίο δραστηριοτήτων και σχέσεων, τις έννοιες της βιοφιλίας, του εκτεταμένου εαυτού και των οικολογικών ταυτοτήτων ως καθημερινές πρακτικές ή/ και ως πρακτικές εκπαίδευσης/ εργασίας με ομάδες, τη μετάβαση από την εργασία στη φύση στη συνεργασία με τη φύση, τη σημασία της φύσης στην ανθρώπινη ανάπτυξη και την επεξεργασία των ερεθισμάτων που προέρχονται από τη φύση δια μέσου των πέντε αισθήσεων (όραση, ακοή, αφή, όσφρηση, γεύση), αλλά και ιδιοδεκτικών/ κιναισθητικών δραστηριοτήτων (για παράδειγμα της κίνησης).

Σκοπός του εργαστηρίου είναι:

  • ο συσχετισμός του συστήματος Μοντεσσόρι με τη φύση ως πεδίο εκπαίδευσης,
  • η κατανόηση πρακτικών της παιδαγωγικής/ φύσης στην καθημερινή ζωή ως πεδία αυτογνωσίας και συλλογικής γνώσης,
  • η ανάπτυξη οικολογικής ενσυναίσθησης ατόμων και ομάδων και τέλος,
  • η προσέγγιση της εκπαίδευσης με επίκεντρο τη φύση ως μια πρακτική φροντίδας.

Η εκπαίδευση που προσφέρεται είναι βιωματική, δηλαδή όσοι και όσες συμμετέχουν πειραματίζονται έμπρακτα – ατομικά και συλλογικά – μέσω δραστηριοτήτων αυτογνωσίας, μέσω της κίνησης ή και της τέχνης γενικότερα, αλλά και μέσω της επαφής με εκδοχές της φύσης, όπου κάθε μέλος της ομάδας συμμετεχόντων καλείται ν’ ακολουθήσει το δικό του προσωπικό ρυθμό.

Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Σε ποιούς και ποιές απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς ή και κοινωνικούς επιστήμονες που εργάζονται με ομάδες κι επιθυμούν να επεξεργαστούν εναλλακτικές πρακτικές και παιδαγωγικές μέσω του συστήματος Μοντεσσόρι και της φύσης.

Πρακτικά

Ημερομηνίες/ ώρες διεξαγωγής : 13-14/4, Σάββατο 11:00-18:00 και Κυριακή 11:00-14:00

Χώρος διεξαγωγής : Λάμπα – Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, Ευριπίδου 9 στην παλιά πόλη της Ξάνθης

Κόστος συμμετοχής : 95 ευρώ ανά άτομο

Δηλώσεις συμμετοχής : μέχρι τις 8/4 – αλλά για όσους/ες κλείσουν τη συμμετοχή τους καταβάλλοντας το σύνολο του ποσού μέχρι τις 30/3 προβλέπεται έκπτωση 10%. Για να κλείσετε θέση και τις σχετικές πληροφορίες, επικοινωνείστε με την ηλεκτρονική διεύθυνση info@kipos.org.gr ή μέσω τηλεφώνου με το 6975914941.

Άλλα σημαντικά : 6 άτομα ως ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων, 20 άτομα ως μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων. Καλό είναι να φοράτε βολικά ρούχα, που σας επιτρέπουν να καθίσετε κάτω ή/και να κινηθείτε άνετα.

Εισηγήτριες του σεμιναρίου είναι η Σοφία Σαρακενίδου και η Τίνα Λυγδοπούλου.