Πλάθοντας ιστορίες: ένα βιωματικό σεμινάριο αφήγησης παραμυθιών

Σύντομη περιγραφή

Πολλοί και πολλές πιστεύουν ότι τα παραμύθια αφορούν αποκλειστικά τα παιδιά. Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Είναι οι ενήλικες που έχουν ανάγκη το φανταστικό στοιχείο, μια διαφοροποιημένη ματιά στην καθημερινότητα, που χρειάζονται τη σύνδεση με τον παιδικό εαυτό τους και τα παιχνιδίσματα του μυθικού/ παραμυθιακού/ συμβολικού λόγου. Έτσι το συγκεκριμένο εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες που επιθυμούν να εμβαθύνουν στην τέχνη της αφήγησης και της μυθοπλασίας.

Η εκπαίδευση που προσφέρεται είναι βιωματική, δηλαδή όσοι και όσες συμμετέχουν πειραματίζονται έμπρακτα με την αφήγηση και τη δημιουργία ιστοριών σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, αξιοποιώντας συχνά και άλλα μέσα ή τεχνικές, π.χ. την κίνηση, τη ζωγραφική ή/ και τη χειροτεχνία κ.ο.κ. ως μέσα διερεύνησης της αφήγησης και όχι ως αυτοσκοπό. Επίσης, κάθε μέλος της ομάδας ακολουθεί το δικό του ρυθμό στην εκπαίδευση.

Βασικές ενότητες διδασκαλίας συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα διαφορετικά είδη παραμυθιών και τους παραμυθιακούς τύπους, διαφορετικές τεχνικές δημιουργίας ιστοριών (με λόγια ή χωρίς), τη σχέση γραπτού και προφορικού λόγου, τις αφηγηματικές τεχνικές (ως προς το σώμα, αλλά και το χώρο), την ένταξη της εξιστόρησης ή της μυθοπλασίας σε άλλες – εκπαιδευτικές ή μη – δραστηριότητες, τη σχέση μεταξύ λαϊκών και ιστορικών αφηγήσεων, την αφηγηματική δομή, την αναζήτηση τοπικών παραμυθιών, αλλά και τη σχέση παραμυθιών και αυτογνωσίας ή επεξεργασίας των σχέσεών μας με τον κόσμο.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι ο συσχετισμός αφήγησης/ μυθοπλασίας με τις δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής, η βαθύτερη κατανόηση των προφορικών παραδόσεων και του προφορικού/ αφηγηματικού λόγου, η κατανόηση των παραμυθιών ως εκφράσεις του συλλογικού βίου και η διεύρυνση της φαντασίας.

Σε ποιούς και ποιές απευθύνεται

Το εργαστήρι αφήγησης και μυθοπλασίας απευθύνεται καταρχήν σε ενήλικες που αγαπούν τα παραμύθια και θέλουν να πειραματιστούν με την τέχνη της εξιστόρησης, μαθαίνοντας παράλληλα να φτιάχνουν τις δικές τους ιστορίες. Απευθύνεται επίσης σε γονείς (αλλά και θείους/ θείες, παππούδες και γιαγιάδες) που θα ήθελαν να εντάξουν την αφήγηση στη σχέση τους με τα παιδιά τους. Τέλος απευθύνεται σε όσους και όσες εργάζονται με άλλους ανθρώπους – εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους – και πιστεύουν ότι το παραμύθι και η μυθοπλασία θα μπορούσαν να τους υποστηρίξουν δημιουργικά στην εργασία τους.

Διάρκεια εργαστηρίου

Ένα δίωρο κάθε Τρίτη, 19:30-21:30 και κατά τη διάρκεια ενός έτους. Κατόπιν συνεννόησης με τα μέλη της ομάδας, μπορεί να δοθεί μέχρι και ένα μισάωρο παράταση στις συναντήσεις (δίχως ανάλογη αύξηση του ποσού συμμετοχής).

Ξεκινάμε στις 29 Οκτωβρίου!

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 55 ευρώ το μήνα και συμπεριλαμβάνει τα υλικά. Το ποσό πληρώνεται σε μηνιαία βάση, ανεξαρτήτως τυχόν απουσιών όσων συμμετέχουν.

Τοποθεσία διεξαγωγής

Το σεμινάριο φιλοξενείται από το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης “Λάμπα”, Ευριπίδου 9 στην παλιά πόλη της Ξάνθης.

Λίγα λόγια για τη διδάσκουσα του εργαστηρίου

Η Τίνα Λυγδοπούλου σπούδασε αρχικά κοινωνικές επιστήμες και στη συνέχεια ολοκλήρωσε ένα ερευνητικό μεταπτυχιακό στην εφαρμοσμένη ψυχολογία. Μαθήτευσε την τέχνη και την τεχνική της αφήγησης παραμυθιών με τη Σάσα Βούλγαρη.

Αφηγείται επαγγελματικά από το 2003, συχνά συνδυάζοντας την αφήγηση παραμυθιών με τις κοινωνικές επιστήμες ή την εκπαίδευση. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων του Πανεπιστημίου Αθηνών (σε διαφορετικά χωριά και πόλεις της Θράκης), σε ομάδες εφήβων Ρομά στο Μεταξουργείο της Αθήνας, στη Μονάδα Άμεσης Παρέμβασης “Off Club” του προγράμματος Εξέλιξις του ΚΕΘΕΑ, στο πρόγραμμα εμψύχωσης νέων του Αθηναϊκού Κέντρου Μελετών του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ), στο Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών και στο Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, το Κέντρο Υποδοχής Ανηλίκων Προσφύγων στην Αγιάσο Λέσβου, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Κέντρο Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής (Κε.Συ.Θε.Σ) στα Ιωάννινα.

Επίσης, έχει αφηγηθεί παραμύθια ως παραδοσιακή αφηγήτρια στη μουσική σκηνή Μακάρι και στο Κέντρο Σωματικής Έκφρασης “Pura Gana”, στο 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης “Παραμύθια και Μύθοι στου Κενταύρου τη Ράχη” (Άγ. Γεώργιος Πηλίου), στο Λιοντάρι Αρκαδίας, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος και το Συνεργατικό Καφενείο “Σαΐτες”, στο Κέντρο Ημέρας για Μετανάστες και Πρόσφυγες “Βαβέλ” (στην Αθήνα), στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων “Ελπίδα” (Τμήμα ΤΑΟ), στο Βιβλιοπωλείο “Περιπλανήσεις” στην Αθήνα, το Θυμωμένο Πορτραίο στα Ιωάννινα, αλλά και αλλού.

Κατά το τελευταίο διάστημα αφηγείται παραμύθια στη “Λάμπα” και αλλού σε συνεργασία με τη Στέλλα Γκρήγκοβιτς στο τραγούδι και με τη μουσική συνοδεία διαφορετικών κάθε φορά καλλιτεχνών.